Överklaga beslut från Försäkringskassan

Fler och fler får avslag på ansökningar om sjukpenning och andra ersättningar från Försäkringskassan och behöver därför överklaga. Men hur går det till och när är det möjligt att överklaga ett beslut?

Inte nöjd med beslutet?

Väldigt kortfattat kan du alltid överklaga ett beslut från Försäkringskassan om du inte är nöjd med det. Det kan vara produktiv överklaga Försäkringskassan, eftersom du genom överklagan kan få igenom din ansökan även om du fått avslag först. Det i sin tur innebär att du kan få de pengar du har rätt till och den upprättelse ett korrekt beslut kan innebära. Dessutom slipper du att räknas som en av alla som är nöjda med sina beslut. Alla beslut som inte överklagas ses nämligen som något personen är nöjd med i den statistik som sen används i olika sammanhang. Så är du inte nöjd kan det finnas flera olika anledningar till att göra ett överklagande.

Överklaga Försäkringskassan – så gör du

Innan du kan överklaga ett beslut hos Försäkringskassan måste du be dem att ompröva beslutet. Det innebär att du skickar in kompletterande handlingar, till exempel nya läkarintyg, resultat från utredningar eller liknande. Då tittar de på ärendet en gång till och tar ett nytt beslut. Efter att du fått beslut efter omprövningen blir det möjligt att överklaga det. Det går till på ungefär samma sätt som när du ber om en omprövning, du skickar in kompletterande handlingar och förklarar varför du tycker att beslutet är fel. Skillnaden är att det är förvaltningsrätten som avgör saken vid överklagande. För att öka dina chanser att få det beslut du önskar kan du anlita en jurist som kan hjälpa dig med din ansökan och till exempel se över formuleringar, argumentation, hänvisa till tidigare domar och hjälpa dig att se vilka handlingar du borde använda dig av.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *